W dzisiejszych czasach trudno sobie wyobrazić funkcjonowanie większego sklepu, hurtowni spożywczej czy lokalu gastronomicznego bez urządzeń chłodniczych służących do przechowywania towaru. Jednym z nich jest komora chłodnicza.
Z czego zbudowane są komory chłodnicze
Nowoczesne komory chłodnicze są zbudowane z płyt wypełnionych poliuretanem lub styropianem, połączonych ze sobą za pomocą zamków. Zewnętrzną powierzchnię wykonuje się z blachy nierdzewnej lub powlekanej posiadającej odpowiednie właściwości i atesty wymagane do przechowywania żywności.
Komory chłodnicze służą do przechowywania w obniżonej temperaturze produktów łatwo psujących się, a komory mroźnicze pozwalają zachować przez dłuższy czas walory smakowe i odżywcze przechowywanych produktów.
Komory dzielimy na :
• chłodnicze (około zerowe) – temperatura przechowywania produktów od0 do 10 st C,
• mroźnicze – temperatura przechowywania produktów od -5 do -25 st C,
• głębokiego mrożenia (szokowe) – do szybkiego zamrażania i przechowywania produktów w temperaturze -30 st C
Co jest źródłem chłodzenia w komorach chłodniczych
Wykorzystuje się dwa sposoby chłodzenia:
1) chłodzenie dynamiczne – za pomocą wentylatorów zimne powietrze jest szybciej równomiernie rozprowadzane po całej powierzchni komory chłodniczej. W momencie otwarcia drzwi wentylatory są wyłączane co zapobiega wydmuchiwaniu zimnego powietrza z komory.
2) chłodzenie statyczne – bez użycia wentylatorów – temperaturę zapewnia parownik umieszczony wewnątrz komory chłodniczej – schładzanie temperatury wewnątrz pomieszczenia trwa dłużej ale zaletą tej metody jest to, że nie wysusza produktów.
Ekonomia i ekologia
Nowoczesne komory chłodnicze i mroźnicze dzięki zastosowaniu odpowiednich technologii sterowania pracą urządzenia i oszczędnych agregatów, przyczyniają się do mniejszego zużycia energii, a użyty w nich nowy czynnik chłodniczy w porównaniu do innych tego typu starszych urządzeń sprawia, że są one bardziej przyjazne dla środowiska.